25N: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

La violència contra les dones té moltes formes i és present en cada etapa de la vida. Ve de lluny. Pot ser evident, escandalosa, irreversible, subtil, puntual, sostinguda. La volem combatuda, erradicada. Superada. Les dones ens enfrontem a la violència a la feina, a casa, al carrer, als llocs d’oci. A tot arreu. És estructural. Això significa que en el conflicte entre gèneres (evitable però persistent) el repartiment, accés o possibilitat d’ús dels recursos es resol sistemàticament a favor d’una de les parts: la masculina. El terme violència estructural és aplicable en aquelles situacions en què es produeix una vulneració de les necessitats humanes bàsiques (supervivència, benestar, identitat o llibertat) sense necessitat de formes de violència directa. La violència masclista té com a objectiu que es perpetuï la subordinació al gènere masculí hegemònic. No donarem xifres de la cara més cruenta i execrable d’aquesta violència. És fàcil, i dolorós, trobar-ne. El que sí que tornem a reclamar és implicació personal i col·lectiva, així com els recursos públics imprescindibles per a la seva erradicació. No ens cansarem de lluitar-hi: ens hi van la salut, la convivència i l’alegria. La vida. La Taula de Dones de La Marina hem impulsat activitats als instituts del barri i una xerrada a proposta del PIAD (Punt d’Informació i Atenció a les Dones) al voltant del 25N.

Novembre-desembre de 2019, a l’IES Domènech i Montaner. Xerrades participatives sobre consciència de gènere i música. Amb aquest taller, Sarah Ardite interpel·la els participants sobre aspectes de les cançons de rap, trap i reagetton que incideixen en les desigualtats de gènere, classe i origen, per tal d’incitar a la reflexió col·lectiva sobre els missatges denigrants d’algunes lletres.

Xerrada “Desactivem els masclismes quotidians”, a càrrec del PIAD. A través del visionat d’imatges i peces audiovisuals i del debat participatiu o de dinàmiques lúdiques i teatrals, reflexionarem sobre els masclismes quotidians presents en els rols i i relacions socials, l’ocupació de l’espai o l’ús de la paraula. El lloc, dia i hora encara estan per confirmar.

Novembre de 2019, a l’IES Montjuïc. A partir d’una obra de teatre: Això és amor? amb debat i reflexió posterior de l’alumnat, Trama.org proposa un treball al voltant dels mites, prejudicis i estereotips de gènere, així com de la violència masclista, entre d’altres aspectes culturals i socials vinculats a l’amor romàntic i la desigualtat de gènere.

24 de novembre de 2019, a les 12h, a la plaça de La Marina al cantó del carrer Mare de Déu de Port, la Taula de Dones convoca un Vermut contra la violència masclista”, amb un mural participatiu on “Hi podràs dir la teva”.

25 de novembre de 2019 ens trobarem a les 18:00 la plaça de La Marina abans de la
manifestació unitària de Barcelona per anar-hi juntes.

Deixa un comentari