A l’escola Ramon Casas mengem sa i sostenible

L’escola Ramon Casas és un dels sis centres pilot de Barcelona del projecte Menjadors més sans i sostenibles, amb l’objectiu que pròximament tots els centres de la ciutat facin canvis als menús cap a una Alimentació més sana, justa i sostenible.

El menjador escolar juga un rol molt important en l’alimentació d’infants i adolescents, no només garantint que l’alumnat tingui accés a una alimentació saludable, sinó com una eina d’aprenentatge i formació.

L’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública han consensuat una nova proposta de menús escolars amb menys carn vermella i/o processada i més proteïna vegetal, recomanant també la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com incorporar més amanida a la guarnició i fruita fresca a les postres, amb més productes de proximitat i de temporada.

L’any 2021 Barcelona serà la capital mundial de l’alimentació sostenible i aquesta mesura forma part del centenar d’accions previstes en la declaració de l’emergència climàtica a la ciutat de Barcelona, en un context en què el 78% dels infants de 3 i 4 anys mengen carn per sobre de la freqüència setmanal recomanada.

L’escola Ramon Casas forma part del projecte d’Escoles més Sostenibles i del projecte Refugis climàtics i seguint amb la línia del nostre eix transversal del curs passat: El canvi climàtic, ens identifiquem en el nostre projecte educatiu com una escola que potencia els valors de la sostenibilitat i del medi ambient.

Per tant, volem treballar amb els nostres infants per construir un model alimentari més sa, més just i més sostenible.

Què ha implicat aquest projecte en els menús escolars?

Les professionals de l’Agència de Salut Pública van revisar els menús de l’escola del mes de febrer (l’últim mes sencer que vam estar-hi), per valorar la seva composició i promoure una alimentació més equilibrada i més saludable.

Es van fer unes recomanacions específiques que ja s’estan incorporant des del mes de setembre: reduir la proteïna animal, augmentar la ració de verdura, oferir més fruita i verdura de proximitat i ecològica, fer un postre làctic sense sucre un dia a la setmana…

Com tots els canvis, el començament és una mica complicat: el gust del iogurt sense sucre encara no agrada a alguns infants, menjar proteïna vegetal enlloc de proteïna animal, o la presència diària de verdures…

Però tot i això, valorem molt positivament l’oportunitat que suposa la participació en aquest projecte, per canviar alguns hàbits d’alimentació dels nostres infants, perquè sigui més sana i sostenible.

Deixa un comentari