Campaments urbans a la marina

Aquest estiu els campaments urbans impulsats per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB) en el marc de l’estratègia de Pla de Barris, s’han dut a terme en sis barris amb gran èxit de participació i satisfacció.

Els campament urbà de La Marina es va iniciar el 31 de juliol i va finalitzar el 30 d’agost amb un total de 80 participants d’entre 4 i 12 anys.

Els infants han participat gratuïtament dels campaments urbans de 10 a 16h de dilluns a divendres, amb servei de menjador. L’escola Seat ha estat el centre educatiu on s’ha desenvolupat el projecte tot i que els infants que hi ha participat han vingut de diferents escoles del barri.

La proposta metodològica del projecte, ha estat basada en la participació activa dels infants i les famílies sempre amb una mirada oberta al barri. S’han basat en el treball per projectes, per tal de que els infants anessin construint les activitats en funció dels seus interessos i motivacions, alhora també implicant a les famílies i participant de la comunitat i realitzant sobretot activitats en medi obert.

Els projectes que els infants i equip educatiu han decidit i treballat ha estat en la primera quinzena crear un bus turístic que visités diferents espais educatius del barri; des de places i carrers del barri on poder jugar, a altres espais de lleure educatiu; i en la segona quinzena realitzar una gran gimcana pels diferents espais del barri anant a visitar llocs que no coneixien.

S’han realitzat també dos tallers dins els campaments urbans: circ i taller audiovisual. Aquest darrer ha suposat un valor afegit en la vinculació del projecte al territori.

La Fundació Pere Tarrés, ha estat l’encarregada gestionar la realització del campament urbà de la Marina.
L’equip educatiu ha estat format per 7 professionals: una directora d’educació en el lleure i 6 monitors i monitores de lleure. La majoria dels membres de l’equip han estat joves del barri provinents dels propis esplais del barri Esplai Spai-T, Esplai Guninomai Ensems i del Submarí. El projecte busca així apoderar el teixit associatiu comunitari i els propis joves del barri escollits.

Amb la realització dels campaments urbans, el projecte Baobab ha volgut despertar la curiositat i l’interès d’infants i joves en el món local que els envolta i, per tant, la seva participació continuada en un projecte d’educació comunitària. També despertar la consciencia de ciutadania jove per a posicionar-se davant aspectes o realitats del seu barri, i per tant, la seva participació continuada en un projecte d’educació comunitària.

L’experiència de participar en els campaments urbans ha permès visibilitzar la tasca educativa dels esplais del barri i acostar-los als infants, joves, famílies que hi ha participat.

El projecte Baobab continuarà treballant amb les diferents entitats educatives, socials i veïnals al llarg de l’any per afavorir l’accés al lleure educatiu als infants del barri.

IMEB. Servei d’Acció Territorial

Deixa un comentari