Casals d’estiu a La Marina

Per tercer any consecutiu el barri de La Marina s’ha beneficiat aquest estiu del programa Baobab que impulsa l’organització de nou casals d’estiu a tota la ciutat de Barcelona. Els casals estan pensats per a infants d’entre 4 i 12 anys i es realitzaran durant tot el mes d’agost. L’escola Seat del barri és el lloc on es fan les activitats dels dos torns del casal, una quinzena per cadascun, tots dos amb 43 places que per a les quals hi ha hagut una forta demanda.

La metodologia de treball que es va dur a terme va ser per projectes i els horaris d’aquest any van ser de 10 del matí a 16,30 de la tarda. La idea del programa no és passar el temps a dins de l’escola si no fer moltes sortides per a canviar la dinàmica de l’any escolar, prendre l’espai públic com a propi de forma crítica i fer-hi activitats per a explorar-lo. A més, també hi havia sortides programades a la Piscina Montjuïc i al final del mes d’agost, una trobada dels nou casals del programa Baobab, al Tibidabo.

Un dels aspectes més interessants d’aquest programa és estimular la participació dels joves al barri i facilitar el desenvolupament dels esplais i reforçar-los, cedint-los l’organització de les activitats. Aquest any l’equip és totalment del barri amb tres monitors per part de cada esplai, Ensems i Splai T, que son els que van participar un any més, amb la participació per primer cop de la Cooperativa Esguard en la gestió. Tot plegat amb l’objectiu de vincular i estimular una dinàmica participativa que de moment ha estat un èxit, ja que el casal d’estiu genera trobades durant l’any escolar per a crear activitats que vinculen als nens i nenes amb els esplais i els obren la porta a una participació futura més gran.

Aquest any només començar el casal d’estiu, el dia 1 d’agost, ja va començar l’activitat inclusiva dels participants. Primer van decidir entre els participants les normes a seguir durant el temps que duri el casal. Ràpidament la motivació dels infants els va portar a definir el seu projecte a realitzar durant el primer torn del casal. Les activitats que van construir van dividir-se en dos grups. Els participants més grans es van decidir per la creació d’un vídeo sobre el barri amb ells mateixos com a actors. El treball consistiria en un procés de recerca i creació dels continguts que acabarien reproduint a l’Escola, també amb caràcter reivindicatiu per a incidir en alguna realitat al barri. Pel que respecta l’altre grup, aquest crearia un museu al passadís de l’escola també sobre el barri, amb el necessari procés de recerca i debat sobre que exposar i com fer-ho. Al final del casal es convidaria a tots els pares que podrien veure l’exposició i finalment la reproducció del vídeo.

La possibilitat de tenir un espai de lleure educatiu facilita als infants el desenvolupament d’habilitats individuals i comunicatives, al mateix temps que els permet adquirir autonomia per a la presa de decisions, estimular el diàleg i la responsabilitat individual. La creació de les activitats per part dels participants, és el producte d’un procés on els nens i nenes ja aprenen a prendre decisions conjuntament mitjançant assemblees, on es millora la seva assertivitat, entre d’altres, amb la necessitat d’arribar a acords. Preparar-los per a un futur participatiu centrat en els valors és un dels objectius de tot el programa que queda emmarcat dins de la “Cultura de Pau”, educant en temes com la resolució de conflictes, la interculturalitat i la igualtat de gènere.

Carles Revenga Bagés

Deixa un comentari