Com eduquem en l’ús de pantalles als i les nostres adolescents?

friendship, youth and people concept – group of smiling teenagers with smartphones and tablet pc computers

Com a mares o pares d’adolescents ja sabreu que no existeixen receptes universals: el que ens funciona a una família pot no fer-ho a les demés, i inclús el que resulta per a una filla, per a l’altre no. Això, lluny de produir-nos angoixa, ens ha d’animar a tenir un plantejament educatiu sobre les pantalles que anirem adaptant a la nostra realitat. Veiem algunes reflexions que poden ajudar-nos!

Quan menys, millor. Procurem que els i les nostres adolescents tinguin un oci ric que no passi per les pantalles! Esforcem-nos també per a organitzar-nos en família de forma que les pantalles no siguin imprescindibles (per exemple, ens cal televisió funcionant constantment? Podem anticipar-nos i evitar converses de whatsapp de darrera hora?).

No cal tenir-les totes (mòbil, ordinador, tauleta, videojoc… per què tantes si totes fan el mateix?). Inclús no tenir-ne també és una opció. De la mateixa manera que tenir pantalles no ha de voler dir tenir-ho tot; un mòbil ha de tenir sempre internet i connectivitat les 24 hores? Es pot començar a utilitzar whatsapp a l’ordinador de casa en comptes d’en un dispositiu propi, com a forma d’iniciar-se?

Quan més compartides, millor, i utilitzades a espais comuns. Negociar el seu ús, establir uns horaris, decidir en quin espai s’utilitzen… sempre és més fàcil quan els dispositius són compartits! Quines avantatges i quins inconvenients hi ha en posar les pantalles a les habitacions dels i les nostres adolescents?

Incloem-nos en els pactes. Tinc més autoritat per demanar-te que deixis el mòbil al vespre si jo també hi renuncio? Sóc un bon exemple?

Vetllem pel seu benestar. No oblidem que les pantalles i els entorns digitals són productes o serveis realitzats per empreses que hi tenen un interès econòmic. Com condiciona el consumisme l’ús de pantalles? Aquestes empreses estan vetllant per la salut dels nostres fills i filles o pel seu lucre?

Acompanyem-los! Saber de pantalles i compartir-hi temps és un plus, però no és imprescindible. Fomentem el pensament crític, sense judicis morals ni alarmes, en la seva relació amb les pantalles!

 

EdPAC – Educació per a l’Acció Crítica

Deixa un comentari