Consells per fer un bon ús de les joguines

foto-4El passat mes de desembre s’ha celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient, que té com a objectius principals motivar a les persones per a que ens convertim en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu; promoure el paper fonamental de les comunitats en el canvi d’actitud cap als temes ambientals i fomentar la cooperació per tal que el medi ambient sigui sostenible per procurar que totes les nacions i persones gaudeixen d’un futur més pròsper i segur.

Acabem de celebrar també les festes nadalenques i, en general, als nens i nenes de les nostres famílies, els hauran arribat un munt de joguines, i és que els infants viuen jugant, i necessiten jugar per viure doncs a través del joc descobreixen l’entorn, aprenen a conèixer el propi cos, a reconèixer els altres i a acceptar-los.

Aquesta coincidència de celebracions ens ha motivat a compartir algunes informacions i consells dels experts:

 • Les joguines són estris de joc que han existit en totes les èpoques i en totes les cultures. Quan diem joguina pensem inevitablement en una joguina comercial però, com sabem, centenars de generacions d’infants han jugat sense comprar cap joguina. Amb elements senzills i objectes que ja no serveixen per cap altre ús es poden fer infinitat de joguines i crear situacions de joc que estimulen la creativitat i les destreses.
 • Una joguina ha de ser estimuladora del joc. Jugar no és manipular una joguina. També ha de ser adequada a l’edat del nen o nena a qui va destinada, si no volem que li causi avorriment i confusió.
 • Tot i que de vegades el nen/a vulgui jugar sol/a, quasi sempre necessita companys, perquè la interacció a través del joc permet adquirir valors i equilibri afectiu i mental.
  Així, és important jugar amb companys per poder compartir situacions riques i diverses. En particular, la relació pares/mares-fills és bàsica per al desenvolupament dels infants. Les joguines no haurien de substituir les relacions interpersonals.
 • S’anuncien joguines comercials a tots els mitjans. En els missatges publicitaris s’equipara la felicitat, la diversió o l’estatus amb tenir un munt de joguines, i en donen molt sovint una imatge enganyosa. Els nens i nenes es creuen en la «necessitat» de posseir les joguines que veuen anunciades. De l’educació que nosaltres donem depèn que no responguin exclusivament a aquests estímuls o, en altres paraules, que els ajudem a ser més lliures.foto-5
 • Les joguines estan destinades als petits, i els petits creixen molt de pressa…Quan un nen o nena ja és massa gran per continuar fent servir una determinada joguina, llençar-la significa destruir un bé que encara és útil. Li podem allargar la vida útil passant-la a germans o amics més petits, donant-la a entitats que recullen joguines per repartir-les entre sectors socials desafavorits, o venent-la a botigues de segona mà o a altres particulars.
  Per estalviar recursos, quan comprem una joguina també podem considerar la possibilitat de comprar-la de segona mà, o fer-la a casa aprofitant materials, amb la satisfacció que això ens pot produir a nosaltres i als petits. Si bé la nostra cultura de mercat de segona mà encara no està molt desenvolupada, cada vegada hi ha més gent que prova aquesta opció gràcies a que actualment existeixen vàries plataformes a través del mòbil, que ho faciliten.
 • L’embalatge excessiu malbarata recursos i encareix la joguina sense motiu. Cal assegurar-se que a dintre hi ha el que sembla des de fora.
 • Moltes joguines comercials funcionen amb piles. Val la pena preguntar-nos si realment són necessàries, perquè molts cops aporten poc a la joguina (per exemple, fer girar el cap d’una nina) i contenen metalls pesants que són nocius per a la salut. Llençant-les als contenidors especials per a piles facilitem la possible recuperació de part dels materials.
 • Són millors els materials biodegradables i duradors . Les joguines que duren poc malgasten recursos i resulten més cares. També es pot tenir en compte si una joguina serà fàcilment reparable en cas que s’espatlli.
 • Varietat. Tenir moltes joguines inutilitzades no ajuda a que els menuts aprenguin a valorar les coses. És bo tenir joguines que estimulin els diferents aspectes per assegurar una formació integral.

Deixa un comentari