Construint xarxes generatives

El passat 17 de novembre la Selma, la Heba i jo vàrem tenir una oportunitat única, vàrem poder endinsar-nos una mica més en el treball en xarxa que fa la TIAF al barri de La Marina. Vàrem tenir la oportunitat de conèixer una mica més l’entramat de la seva xarxa i aprendre molt més sobre els llaços que uneixen i enforteixen el treball en xarxa.

Podríem dir que el primer llaç que es traça en una xarxa és el de la confiança, aquesta es nodreix de la voluntat i la intenció de totes les persones que formen l’entramat de crear una experiència nova, una experiència que vagi més enllà de les seves idees, objectius personals, formes de fer… És una intenció de arribar a algun lloc millor del que estem i que tingui un impacte directe i beneficiós en la comunitat en la que treballem.

Per poder arribar aquest nivell de confiança es necessita conèixer amb qui estem dins de la xarxa. En el taller va sortir una aportació que ens va fer reflexionar: “ No es coneix el que no s’estima”, això vol dir que més que conèixer-nos per el nostre nom, per la nostra façana, necessitem profunditzar més i saber què és allò que realment ens motiva i ens mou a emprendre un camí juntes com a veïns, veïnes, professionals, que treballem i vivim el dia a dia d’una comunitat.

El treball en xarxa requereix una unió d’objectius que va més enllà dels objectius individuals de cada entitat, entenent entitat com entitats, totes les estructures formals i informals que conformen el nostre barri, com bé poden ser associacions veïnals, reunions informals de veïnes i veïns, associacions de lleure.

Per aconseguir això necessitem tenir un gran “per a què”, és a dir una motivació superior a totes nosaltres que tingui com a finalitat el benestar i el desenvolupament del territori, dels barris on tots i totes convivim, on les persones es sentin en una situació de igualtat i llibertat, de decidir on volen arribar i com volen desenvolupar-se. Aquest horitzó serà molt més fàcil assolir-ho quan deixem els egos personals i ens posem a treballar juntes, construint xarxes que realment generen canvi i oportunitats per a totes les persones del barri, com bé pot ser l’exemple de les professionals que treballen teixint llaços generatius a la xarxa de la TIAF.

Lupe Sánchez
Consultora de treball en Xarxa

Deixa un comentari