Desconcert

Desconcert, inici de classes, mascareta, protocols d’actuació, distanciament, grups bombolla, etc. La veritat és que aquest mes de setembre i l’inici de classes està sent ben particular, bé!, com tot l’any!

Si a nosaltres sent adults ens afecta la situació, també aquest desconcert els afecta als nostres infants i adolescents. Si, els afecta, i de diferents maneres; potser has observat i sentit que protesta, que té mal humor, que ho critica tot, potser no vol anar a l’escola, o amb tot, el que més vol és anar a l’escola, o a l’institut. Cada persona, incloent-hi les nostres filles i fills estem reaccionant davant el desconcert de manera diferent. Cap de les reaccions és ni bona ni dolenta, simplement, és. És per això que en aquest moment és molt important tractar-nos a nosaltres mateixos i als altres amb gentilesa.

Totes les persones en aquest moment, estem passant per una situació desconeguda, és nova per a tots /es. En major o menor mesura cadascun estem sentint incertesa, que es caracteritza per no saber el que passarà, i especialment el que més ens afecta és no tenir el control de les situacions que puguin presentar-se. Fins aquí, estic segura que coincidim! El que els vull explicar, és que sí que hi ha coses sobre les quals podem tenir cert grau de control, i amb això, podrem baixar encara que sigui una mica, el nostre nivell d’ansietat i desconcert.

Què és el que sí que està a les nostres mans? Mantenir el nostre sistema immunitari funcionant el millor possible.

I què és el sistema immunitari? És un conjunt de processos biològics que tenen lloc dins del nostre organisme, i té com a objectiu protegir-nos davant agents externs. Amb el que si el nostre sistema immunitari està enfortit, hi ha menys possibilitats que ens emmalaltim; i en cas d’emmalaltir, serà més fàcil que el nostre organisme es defensi de la malaltia, i sanar-nos abans.

I de què depèn que el nostre sistema immunitari estigui fort? Interessant! Aquí justament és on sí que tenim el control! Podem realitzar accions destinades a enfortir el nostre sistema immunològic, com són:

  • Alimentar-nos de manera saludable. Ingerir llegums, verdures, fruites i cereals integrals. Reduir el  possible les llaminadures, la pastisseria, els sucs envasats i refrescos.
  • Dormir prou cada nit. Entre 9 i 11 hores els infants en edat escolar, entre 8 i 10 hores els adolescents, entre 7 i 9 hores els adults,
  • Practicar algun esport o exercici. Caminar és una bona opció si volem començar amb aquesta pràctica, no necessitem inscriure’ns en cap gimnàs i podem fer-ho a prop de casa.
  • Mantenir les rutines diàries. Això és respectar les hores de menjar, de son, de realitzar deures, de descans, el temps per compartir en família.
  • Gestionar el nostre món emocional. Això vol dir permetre’ns observar què estem sentint i reconèixer-ho, i en la mesura del possible, expressar-ho a algú proper i amb qui tinguem confiança. A baix, algunes pistes sobre la informació que hi ha darrere de cada emoció.
TristesaSensació de pèrdua d’algú o d’alguna cosa.
IraSensació d’injustícia.
PorSensació de risc, percepció de no tenir el control o no saber com actuar.
FàsticSensació de repugnància.
AlegriaSensació de benestar, de felicitat, de satisfacció.

Ocupar-nos d’estar el més saludable possible i enfortir el nostre sistema immunitari, ens permet sentir-nos més segurs i en control davant de qualsevol amenaça de malaltia.

Nieves Batista
SDD Imagina’t

Deixa un comentari