Educar per a transformar

Tot ha canviat en els darrers anys i dies i ja res és igual que abans. Les demandes i prioritats que tenim com a societat són unes altres i això es trasllada a l’àmbit educatiu. Hem passat d’un model tradicional a un model semidigital on cada vegada es demana més (amb menys) a les escoles i centres educatius.

Amb el maleït confinament ha quedat demostrat una vegada més que l’exigència a escoles i instituts és més forta que mai. Sovint les famílies deriven  als centres educatius el que elles mateixes no poden assumir. Així amb la pandèmia, no només han florit les grans mancances del sistema sanitari sinó també les del sistema educatiu…

De ben segur són moltes les reflexions que haurem de fer però enmig d’aquestes és important centrar i recuperar el concepte d’educació des de la comunitat. És a dir, entendre-la en el sentit més ampli per acompanyar i facilitar la comprensió del món que fan els nostres infants, adolescents i joves.

Perquè és important que tot i les pressiones que pateixen moltes famílies per la desaparició del sistema de benestar entre tots sapiguem cuidar la cohesió de la nostra comunitat i assumir el rol d’educadors que en major o menor mesura som, vulgues no vulgues, quan vivim en comunitat. Per educar un nen cal tota la tribu, com ben saben a l’Àfrica. I nosaltres hem d’educar també una nena, perquè la saviesa de la tribu no se’n vagi en orris, quan avanci la barbàrie.

La pressió del moment pot temptar-nos a dirigir les mirades i les responsabilitats només envers el funcionament dels centres educatius i a defugir la que ens pertoca. No només de manera individual també col·lectiva. Evidentment, els centres educatius tenen moltes matèries pendents, però mentre ells encaren els seus propis reptes, nosaltres hem de ser capaços de fer útils els aprenentatges de confinament. Al final existim perquè els altres hi són i com deia Paulo Freire, la veritable educació és praxis, reflexió i acció de les persones sobre el món per a transformar-lo. Fer-m’ho.

Kilian Rodríguez
Associació de Mitjans de Comunicació Local (A.M.C.L.)

Deixa un comentari