El conte com a eina mediadora

La Mariona Garriga ens explica com poder usar els contes alhora de resoldre conflictes.

Qui ets?

Em dic Mariona Garriga, actualment sóc mediadora, però durant molts anys he treballat com advocada, fent la tasca de posar d’acord les parts en conflicte per evitar la resolució en la via judicial, en la qual, una persona aliena al conflicte, un jutge o jutgessa, decideix qui té la raó, produint-se, moltes vegades, situacions certament injustes.

Com definiries una persona mediadora?

Una persona mediadora, per contra, és aquella, també aliena al conflicte entre les parts, que hi participa, però no decideix, només les ajuda a fer que per si mateixes arribin a un acord, convertint-les en les veritables protagonistes de la gestió i la solució del seu conflicte. Les eines, habilitats,capacitats i valors que fa servir la persona mediadora per ajudar, són recursos senzills, a l’abast de qualsevol persona, independentment de l’edat.

Per què utilitzar els contes?

És per això que després de fer un màster en mediació professional, vaig pensar que tota la informació que havia rebut, l’havia de fer arribar als nens i nenes perquè poguessin gestionar millor els seus conflictes. Ser mare de la Maria i en Bernat em va inspirar per descobrir com ho havia de fer, amb contes! De seguida vaig imaginar-me nenes i nens, com ells, ajudant a personatges de tota mena: altres infants, animals, éssers màgics… De fet els contes han estat i són una eina clau per transmetre coneixements de manera amena i senzilla, no només a gent menuda sinó també a la gent gran! Llavors vaig començar a escriure contes fins arribar als set que m’havia proposat, un per cada eina bàsica de mediació, partint del primer conte que tracta sobre el conflicte, fet natural de la vida.

Què són Els petits mediadors?

Així és com va néixer el projecte “Els petits mediadors” o “Los pequeños mediadores”, un llibre de set contes, bonics i alhora pedagògics, en els quals les nenes i nens protagonistes, per atzar, se submergeixen dins els conflictes de diversos i, de vegades, curiosos personatges. Amb la seva intuïció, lògica i saber fer els ajudaran, i de pas ens ensenyaran  trucs per gestionar millor els conflictes, com  l’escolta, l’empatia, l’anàlisi, el reconeixement, la cerca solucions…, i a més, de retruc, altres valors com la diversitat cultural, el poder de la història dels pobles antics i el llenguatge que inclou totes les identitats de gènere.

Els contes han estat i són eines molt poderoses d’aprenentatge i transformació, per tant, també per ensenyar i progressar en la gestió de conflictes! Espero que els gaudiu i aprofiteu per aprendre molta mediació!

Deixa un comentari