El meu fill juga amb les caixes de les joguines, no amb les joguines

toys_toy_children_toysAquesta frase que solem dir quan els nostres nens són petits, té molt sentit. Els nens comencen a interessar-se pel món i a explorar el que està al seu voltant des que neixen, i així comença el joc. Per ubicar-se al món els nens necessiten reconèixer el que els envolta en el seu dia a dia, per això la seva curiositat per absolutament tot, les caixes, les olles, el menjar, els ganxos de roba, les sabates dels adults, els papers; necessiten manipular-ho tot per saber com és i poder relacionar-se amb aquests objectes. A partir d’aquest moment comença una etapa fèrtil d’aprenentatge, i de gaudir del coneixement, sempre que ho permetem i ho estimulem.

De seguida que el nen comença a conèixer els objectes, s’inicia una etapa de representació, és el que anomenem el joc simbòlic; comença a representar situacions amb els elements que coneix, sense importar si són joguines o no; i mentrestant és cada vegada més independent, perquè ja pot desplaçar-se sol, caminar i fins i tot córrer. Li interessa especialment què pot fer amb el seu cos, com pujar a un arbre, com enfilar-se per les escales; també és una etapa en què repeteix paraules incessantment per aprendre-les, construeix frases i està orgullós de fer-se entendre. És una etapa emocionant per tots els descobriments que segueix fent, per als adults que l’envolten és un moment de molta exigència, perquè la seva necessitat d’explorar es fa incansable i pot col·locar-se fàcilment en situacions de risc, però tampoc les coneix, no s’atura per això.

I així anem, d’etapa en etapa, l’exploració i el joc és la principal activitat dels nens, aprenen a relacionar-se, a pensar i a crear a través del joc. Els jocs que sempre hem jugat tenen normes que s’han d’acatar per poder jugar amb els altres; amb el que també s’aprèn a conviure. Jugar és un assaig general constant sobre el viure. I el que se’ns fa inoblidable, ara quan d’adults recordem la nostra etapa de nens, són aquests moments de joc acompanyats per alguna persona estimada amb la qual tenim un vincle especial, mare, pare, oncles, avis, germans.

Per aquests records que tenim de la nostra infància, és que podem estar segurs, que el nostre millor regal als nostres fills és el nostre temps i companyia, jugar i aprendre junts.

 

Nieves Batista

Deixa un comentari