En temps de pandèmia i confinament… Fes tribu!!!

Corren temps complicats per tot el que fa referència a les relacions entre les persones. Les relacions socials s’han fet més distants. Cal mantenir aquesta “distància de seguretat”. Trobar-se s’ha convertit en allò que “cal evitar”. I les poques que tenim, de trobades, s’han convertit en trobades sense petons i abraçades, sense carícies ni tocs de complicitat a l’espatlla. Les expressions facials estan trencades també. Els ulls han de dir i parlar, complementar-se amb allò que deien els somriures i les arrufades de nas (ara tapats per les mascaretes). En l’extrem més àlgid de la pandèmia, ens hem hagut d’aïllar. I hem hagut d’aïllar els infants.

Però l’ésser humà, com a ésser social que és, ha hagut de canalitzar i buscar solucions a aquesta necessitat de trobar-se amb l’altre. Hem hagut de posar remei a aquest sentiment de pertànyer a un grup. Aquesta necessitat imperiosa de grup en aquests moments de soledat. I si, hem trobat sortides i alternatives, que ens han ajudat en aquests moments difícils. Hem tingut la necessitat de comunicar-nos molt a través dels nostres grups de Whatsapp. Hem necessitat de veure’ns les cares a través de les pantalles. Les videotrucades ens han apropat una mica més als nostres éssers estimats. Però han estat uns apropaments que no són propis dels éssers humans. Uns apropaments que han estat “forçats” per la situació.

I passa l’estiu, comença el curs escolar amb la idea de “normalitzar” la “nova normalitat”. I les persones, les famílies, els adults i els infants, tornem a tenir la necessitat de sentir-nos part d’un grup. La necessitat de pertànyer a una “tribu”. La necessitat de reprendre les relacions amb la “nostra tribu”.

Perquè pertànyer a un grup, a una “tribu”, vol dir que un se sent important per l’altre, se sent reconegut en allò que és i en allò que fa. La tribu se situa entre la família i la gran societat. La tribu ens dóna un sentit de pertinença. Posa de relleu que en els moments importants de les nostres vides, la nostra família, la nostra tribu o la nostra comunitat, ens donarà suport i ens recordarà qui som.

A l’Espai Familiar La Casa dels Colors, com a equip educatiu, creiem molt en aquesta mena de pensar. En els moments difícils ens cal a tots i totes una tribu.  Per tant, i veient els moments complicats que continuem visquent, ens aferrem a la idea de poder oferir als infants i les famílies aquest lloc, aquest espai i aquest temps on “fer tribu”. Vols formar-ne part?

Equip de l’ESPAI FAMILIAR MUNICIPAL LA CASA DELS COLORS
Desembre 2020

Deixa un comentari