Escoltar contes per a viure millor

Els contes tenen un valor educatiu i emocional enorme, ja que serveixen per reforçar els llaços afectius entre el infant i els seus pares. És un mitjà senzill i eficaç d’establir un corrent d’afecte i confiança entre el narrador i l’auditori, per obrir-li un món de fantasia i imaginació.

Els contes són un mostrari de comportaments humans: la mentida, la bondat, la por, el desig, la tristesa… Aquests comportaments ajuden als infants a resoldre petits conflictes i a identificar de manera inconscient els seus sentiments, als que encara no sap posar nom perquè per la seva edat i la manca d’experiències personals no poden preveure les conseqüències d’un acte. Un relat li ofereix la possibilitat de veure de principi a fi el desenllaç d’una aventura, els resultats d’una acció. D’aquesta forma amplia la seva visió del món i va construint espais que li permeten comprendre, estructurar i organitzar les noves dades i sensacions que li fan créixer.

Quant a l’aprenentatge de la lectoescriptura els contes ajuden a ordenar frases, a dotar-les de sentit, a ampliar el vocabulari i, amb l’enriquiment del llenguatge l’infant tindrà l’oportunitat de traduir les seves fantasies en paraules i, sobretot en la lectura del conte, s’utilitza un llenguatge una mica més elaborat que el col·loquial, l’audició d’aquests relats constitueix un primer contacte amb el llenguatge literari i contribueix a despertar l’afició pels textos escrits.

Però no tots prefereixen el mateix tipus de contes: als més imaginatius els agrada qualsevol relat i no necessiten detalls extraordinaris per meravellar-se; els més realistes prefereixen major precisió en els fets; els més emotius gaudiran amb els relats sentimentals, i els actius, amb els textos d’aventures. Però, això si, a tots fa que siguin una mica més disciplinats, estiguin atents i aprenguin a concentrar-se.

I per acabar, el final feliç és un element primordial, manté l’esperança que els problemes es poden solucionar, que el bé triomfa sobre el mal. En definitiva, el conte conjura la maldat del món.

Victor Torres
Dinamitzador del Casal de Barri Sant Cristòfol.

Deixa un comentari