Ets ximple o fas ximpleries?

En realitat tots nosaltres hem fet alguna ximpleria alguna vegada, i no per això, som ximples.

Què li dius al teu fill o filla quan fa una ximpleria?

Per als nostres infants i adolescents, és molt important l’opinió que tinguem d’ells, el que els diguem i el que parlem amb altres persones.

És tan important el que opinem i expressem sobre ells, que a partir de la nostra opinió es va formant el seu propi concepte sobre ells mateixos (autoconcepte) i la seva autoimatge. Per tant es poden veure més intel·ligents, col·laboradors i responsables, si reforcem el seu comportament positiu, destacant les coses bones que fan, i expressant l’orgull que sentim per ells. Si per contra, davant de qualsevol error, reaccionem immediatament, dient-li que és maldestre, ximple, o irresponsable; i ho fem amb freqüència; creixerà amb aquesta visió sobre si mateix.  Qualsevol cosa que els pares/mares diguin és recollida per ells com la veritat absoluta, ja que consideren que el que els hi diuen és veritat. Per tant actuaran d’acord amb la definició que els seus pares/ mares hagin expressat; i es convertiran en maldestres, ximples o irresponsables, o en tot el contrari, segons el que més hagin sentit. Així no defraudaran la idea que tenen els seus pares sobre ells.

Un autoconcepte positiu i una bona autoimatge els ajuda a construir la seva autoestima, indispensable perquè els hi vagi bé a l’escola, a la vida, i a les seves relacions.

Com a pares/mares, tenim una responsabilitat enorme sobre la imatge que els nostres nens construeixen sobre si mateixos. Els hi hem de donar suport, reconeixent el que fan bé, l’ajuda que ens han prestat, i els hem de felicitar per les tasques completes.

Si fan alguna acció incorrecta, caldrà comentar-ho amb ells. No es tracta de què els deixem passar les coses; però ¿què tal si en lloc de jutjar-los a ells, jutgem l’acció que han fet?
A veure, que ho explico més clar: “fill, això que has fet no està bé, ha estat una ximpleria; i jo sé que pots fer-ho millor; si necessites ajuda, em dius i ho faig amb tu, o t’ho torno a explicar”.

Nieves Batista
Coordinadora Projecte Imagina’t / La Marina del Prat vermell

Deixa un comentari