Fornite

La facilitat amb què els nostres joves cedeixen la seva informació a un tercer que la busca per a treure’n rendiment, només es pot comparar amb la facilitat amb què els adults fan exactament el mateix. Ara bé, hi ha una petita diferència, els menors d’edat haurien d’estar protegits pels adults en aquest moment tant important de les seves vides, de fet ja ho estan pels Drets de la Infància.

No és una cosa excepcional el que grans corporacions busquin el seu benefici atraient als joves amb accions enganyoses o creant jocs que comencen gratis i acaben sent de pagament. Tampoc ho és atreure a joves molt abans de l’edat recomanada o permesa. Ara el joc de moda es diu Fornite i mentre l’empesa que l’ha creat, “Epic Games”, és capaç de guanyar diners gràcies a nens que juguen més enllà de l’edat “recomanada” a la qual haurien de jugar, els nens, i els pares, també cauen a la trampa de permetre que algú amb tanta força tingui efectes sobre el seu procés de creixement a una edat tant important i que hauria d’estar protegida.

Amb Fornite els nens aprenen a jugar en xarxa, desenvolupar la seva personalitat digital i manipular la seva identitat online en la mesura en com la plataforma ho permet, o sigui, pagant. Per no parlar del contingut. Així la seva significació a dins del grup “digital” esdevé virtual i creada artificialment i mitjançant l’aportació d’un capital. Aquest és el primer pas per a ser futurs addictes a plataformes digitals durant la seva adolescència, com per exemple Instagram. Moure’s per un entorn digital a una edat tant primerenca tindrà un impacte significatiu sobre la seva psicologia.

L’adolescència sempre ha estat una època complexa, és només que ara, aquestes empreses digitals que entren a la vida dels nens i adolescents, ja sigui Epic Games o Facebook (propietària d’Instagram) graven, analitzen i estudien el rastre de dades que els joves deixen, per a transformar les seves accions. Tot segons els interessos de l’empresa i no del benestar dels nostres joves en un període tant sensible on desenvolupen part de les seves capacitats intel·lectuals que desplegaran al llarg de la vida.

Fornite és un joc “recomanat” per a jugar-hi a partir dels 12 anys, a casa nostra i segons un estudi recent de la UOC i la Universitat de Lleida, el 60% de nens de 8 a 11 anys ja hi juguen, potser s’hauria de reflexionar sobre això.

Carles Revenga Bagés
Sociòleg

Deixa un comentari