Infants i adolescents, inquiets i conflictius

Les famílies i els educadors, es pregunten sovint què fer amb alguns infants i adolescents, que no hi ha qui els aturi, ni qui pugui exercir un mínim d’autoritat i ordre.

No accepten normes, criden, insulten, es barallen, actuen impulsivament, no estan atents a classe, no poden esperar, no se’ls pot portar la contrària, en els casos més extrems poden arribar a la violència.

Són nois que, encara que no ho sembli, pateixen perquè fracassen en els estudis , reben contínuament: càstigs, expulsions; en conseqüència ells a poc a poc van perden l’esperança en el seu futur.

Qui en té la culpa? És una pregunta inevitable i alhora estèril, perquè el que cal plantejar és: Que li passa?

  • Un nen o adolescent deprimit que no sap com expressar la seva tristesa i l’únic que pot fer és estar irritable, inquiet.
  • Un jove amb un trastorn psíquic que l’impedeix seguir les normes de l’entorn perquè viu en el seu món particular,
  • Un trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH).
  • Però també, aquell, que viu un situació familiar difícil, en les que es pot trobar qualsevol família: separació dels pares, mort d’un familiar, emigració, o bé desestructuracions familiars greus i complicades. El patiment que té, es pot manifestar amb aquestes actituds desafiants cap a l’adult.

Caldrà actuar amb molta coherència tots els implicats, família , escola, entorn social i professionals de la salut.

Haurem d’oblidar la il·lusió de les solucions, simplistes i ràpides. Tant de bo fos possible que una determinada actuació, medicació, canvi d’escola o qualsevol altre fos del tot resolutiva.

És cert que aquest tipus de problemàtica fa patir molt, però donant el temps i fent les actuacions necessàries, la majoria dels nens i nenes, nois i noies, milloren suficientment per poder estar en bones condicions d’assolir la vida adulta.

 

Dra, Assumpció Soriano Sala
Responsable Assistencial de Consulta Jove.
Psiquiatra del Hospital de dia per adolescents.
asoriano@fhspereclaver.org
C/ mare de Deu de Port 344. 08038 Barcelona
Telèfon 934317162
www.spcsalut.org

Deixa un comentari