Joguines saludables

El joc, com eina d’esbarjo i imaginació, és una part fonamental de la vida dels nens i les nenes. Com bé afirmava el pedagog italià Francesco Tonucci, els aprenentatges més grans de la vida es fan jugant i per això, hem de sumar esforços per veure com millorar els recursos que els arriben a les mans.

Tots hem sentit alguna vegada com avis i àvies s’entretenien amb una senzilla baldufa o amb unes bales de colors. Jocs que estimulaven el raonament, la lògica, l’astúcia i que deixaven volar la fantasia.

Avui en dia però, existeixen moltesjoguines electròniques, amb objectius prefixats i altament competitius que fan que l’infant no gaudeixi de moments on desenvolupar el seu espai de fantasia i creació. Llums, sons i instruccions, a voltes, cohibeixen la necessitat psicomotriu i psicològica dels més petits de cara a ser els inventors del joc.

Davant de la complexitat cada vegada major del joc dirigit, existeixen les joguines saludables?

Sí! I a manera d’exemple, podem trobar al nostre abast jocs com el Kappla (peces de fusta de la mateixa mida que serveixen per crear petites i grans construccions), jocs cooperatius (on els membres s’uneixen per aconseguir els mateixos fins i es juga cercant el benefici comú) o les safates d’experimentació (on els infants manipulen objectes casolans de manera lliure desenvolupant l’experimentació i la imaginació).

Us animem a seguir trobant joguines saludables!!

Laura Núñez

 

Deixa un comentari