Joguines versus identitat

foto-artcile-joguines-sexistes-2Agost, una mare britànica camina desmenjada per una població de la costa catalana entre els seus dos fills. Un nen d’uns sis anys amb samarreta i pantalons folgats que corre, salta, fa sorollets amb la boca, somriu o s’enrabia amb algun contrincant imaginari. A l’altre costat va la filla, d’uns quatre anys. Duu un monyo tens que li fa els ulls ametllats. Porta un conjunt ajustat de samarreta de tirants i minifaldilla. Camina de puntetes sobre unes sandàlies amb mig taló. Abillada d’aquesta manera, és obvi que la seva capacitat de moviment és reduïda. A la mà hi porta una nina que vesteix de manera molt semblant. A què deu jugar, la nena? A anar de compres per boutiques? A demanar hora a un saló de bellesa, a la perruqueria, a la pedicura?

Les joguines contribueixen de manera molt poderosa a generar identitat, reprodueixen els rols de gènere amb què s’organitza la societat. Darrere l’aparent ingenuïtat que transmet la gamma de rosa amb què s’acostuma a tenyir tot l’univers femení infantil, s’hi amaguen diversos imperatius de gènere que aniran modelant, des de ben aviat, la personalitat de les nenes. O és que algú encara es pensa que les nenes són “per naturalesa” dolces, extremadament atentes al seu aspecte físic i amb tendència a la cura dels altres i de la llar? O és que encara creiem que els nens “neixen” amb tirada al poder, l’exhibició de la força o la velocitat?

Estudis recents confirmen que les joguines han canviat molt poc en els darrers 20 anys: continuen sent molt sexistes i reprodueixen els estereotips de gènere. Els valors que s’inculquen durant la infància són molt determinants, ja que es realitzen en un context de socialització primària i condicionaran bona part de la vida adulta en aspectes decisius com l’elecció dels estudis i la professió o el model de relacions entre gèneres que s’establirà.

¿Què podem fer, doncs, des de l’àmbit familiar i l’educatiu per contrarestar el bombardeig consumista a què sotmeten nens i nenes els anunciants de joguines? A banda de limitar el temps d’exposició a la publicitat, seria bo conversar amb ells sobre les seves eleccions i, si més no, anar incorporant també joguines amb valors més neutres, que no reforcessin la dicotomia “femení/masculí”. Els jocs de taula o joguines que desvetllin facetes artístiques com el dibuix o la pintura són solucions a l’abast de moltes butxaques i que estimulen les capacitats intel·lectuals, cognitives i socials. I, tot i que no tant assequibles, clàssics com la bicicleta o els patinets, entre d’altres, són també una elecció força aconsellable.

 

Mònica Boix
Taula de Dones de la Marina

Deixa un comentari