La infantesa, una època complexa

Portrait of diligent schoolkids and their teacher talking at lesson

Encara que associem la infantesa amb una època de despreocupació, sense estrès, preocupacions o problemes, és una època en la qual som més vulnerables i estem més exposats a danys emocionals i a possibles traumes. Els nens afronten diferents problemes, des d’adaptar-se a un canvi d’escola, ser intimidats pels seus companys de classe i/o per alumnes de cursos superiors, conflictes dins de la llar, la separació dels pares o algun dol.

A més de tot això, està la incertesa que forma part del creixement, els continus canvis del cos, les dificultats del procés d’aprenentatge o en alguna assignatura en concret, per la qual cosa acaba sent una època bastant complexa. Aquí entra en joc l’aptitud per a créixer, adaptar-se i desenvolupar-se enfront d’aquests desafiaments, com la resiliència, que és poder afrontar amb èxit l’adversitat, el trauma, la tragèdia, les amenaces o altres fonts importants d’estrès. Si no es té aquesta capacitat, pot aprendre’s, i serveix per a gestionar l’estrès i els sentiments d’ansietat i incertesa, i encara que es tingui aquesta aptitud, no significa que els nens deixin d’experimentar dificultats o angoixa.

És inevitable que els nostres fills passin per etapes més complicades, amb una major sensació de tristesa. És cert que els nens en general solen adaptar-se ràpidament als canvis si l’entorn és propici per a això, i els pares també poden ajudar els seus fills. Una cosa bastant senzilla, és deixar que s’expressin i comparteixin com se senten, això els ajudarà a sentir-se escoltats i a esplaiar-se. Pots parlar amb el teu fill/filla i preguntar-li directament sobre els seus temors o preocupacions i sobre les coses que li agraden, per a reforçar les coses positives, d’aquesta manera poden aprendre a identificar les seves emocions, que és un primer pas per al seu maneig i gestió.

Tenir amics sempre ajuda, ja que relacionar-se amb les persones brinda suport social i enforteix la resiliència. Ensenyar al seu fill/filla a cuidar-se, fer exercici i descansar, ajudarà al fet que pugui mantenir l’equilibri i enfrontar millor els moments estressants. Ajudi al seu fill/filla a recordar com va poder superar satisfactòriament amb les dificultats en el passat i després ajudi’l a entendre que aquests desafiaments passats l’ajuden a desenvolupar la fortalesa per a manejar desafiaments futurs, així aprendrà a veure que el canvi forma part de la vida.

Olga Zhukova Zhukova

Deixa un comentari