La participació, un dret de tothom

Segurament una de les preocupacions més grans que té la nostra societat avui dia sigui la de consolidar i profunditzar el sistema democràtic que ens hem donat com a marc de convivència. La premsa i la televisió ens donen notícies diàriament de tot tipus de conflictes, casos de corrupció, de violència de gènere que en un primer moment ens pertorben, ens  commouen, alteren el nostre estat anímic. Aquetes primeres reaccions són conseqüències lògiques davant uns fets que ens venen a demostrar que alguna cosa no funciona prou bé.

Sovint escoltem la poc afortunada expressió: “Això és el que hi ha”. Com volent dir: les coses són així, no en podem fer res, resignant-nos davant els fets. Tal vegada ens convindria plantejar-nos:  Què puc fer jo per capgirar allò que no va bé?  Podem intervenir d’alguna manera per revertir encara que sigui en part “el que hi ha” per tal de millorar?

Definitivament penso que sí. Tots i cadascú de nosaltres, des de la nostra posició tenim el deure i el dret d’intentar-lo.

La democràcia la construïm entre tots, dia a dia, amb el nostre exemple, amb les nostres accions i actituds davant la vida. És un repte que no podem eludir si de debò creiem en la nostra força.

Democràcia no vol dir anar a votar cada quatre anys, ni fer grans discursos ni exhibir originals pancartes de tant en tant. Vol dir PARTICIPAR, intervenir, fer propostes, col·laborar i coresponsabilitzar-se.

Sembla grandiloqüent? Doncs no. Tot es pot fer i sovint es fa casi sense adonar-nos. On? Com? Quan?  A casa quan escoltem , a la feina quan col·laborem, al carrer quan respectem els altres, a l’escola quan possibilitem que els petits i els joves diguin la seva i decideixin, amb els veïns quan fem del nostre barri un espai de bona convivència.

 

Diana Seras
Directora Escola El Polvorí

Deixa un comentari