Un altre curs escolar està a punt de començar. Abordar-lo amb optimisme, energia però amb previsió. És el moment perfecte per implantar hàbits i estils de vida saludables que es manteguin durant tot l’any. No hi ha un manual però sí unes pautes adequades per poder fer-lo més fàcil, com:
- Una actitud positiva i tranquil·la per part dels pares davant del nou curs, genera una bona predisposició . Saber escoltar els sentiments del nens i nenes ajuda a una òptima adaptació.
- “Afecte i escolta”, els nens i nenes necessiten expressar-se, i una part fonamental, no només d’aquest procés de tornada a l’escola, sinó de tots, és que els pares atenguin las necessitats emocionals que presenten els seus fills i filles.
- D’altra banda, és recomanable que els últims dies de vacances els infants segueixin mantenint els mateixos hàbits d’horaris relacionats amb el seu oci i simultàniament vagin tenint moments d’adaptació i preparació, com pot ser l’elecció de les motxilles, llibretes i altres materials.
- Un cop iniciat el curs escolar, encara podem gaudir d’un bon clima, i es poden seguir realitzant les activitats al parc o la piscina durant uns dies per amainar l’estrès.
- L’objectiu principal és que les famílies adquireixin habilitats i estratègies, i modifiquin el seu propi comportament, per promoure canvis en dels seus fills/es.
- Elogiar la conducta adequada. Tracta de sorprendre al nen o nena quan faci alguna cosa ben feta i felicitar-la.
- Utilitzar un llenguatge positiu.
- Anticipar el que poden ser situacions problemàtiques i conversar sobre diferents maneres de resoldre-les.
- Dedicar temps, supervisar sovint, apropar-nos a ells i elles amb ganes d’ajudar.
- Les actituds d’acceptació confiança respecte i empatia als fills produeixen en ells autorespecte , autoacceptació, autoconfiança i autoresponsabilitat. L. Lobo Bustament i F. Menchén Bellón, 2004, “Libertad y responsabilidad en el tiempo libre” Madrid, Edit.Pirámide.
- La tornada a l’escola ha de ser una oportunitat per restablir els vincles, el suport mutu i el diàleg, la cooperació entre tota la família, especificant els objectius més importants, realistes i factibles.
Ens agrada molt aquesta reflexió de un gran mestre que ha tingut l’escola catalana, al referir-se al paper dels pares i mares:
“Educar té molt a veure amb l’actitud i amb l’acompanyament, no estar a sobre, sinó al costat. Consolar sense entrar en el seu drama. Una mare té superpoders i el somriure sempre és una aliada. La seguretat és una arma tan necessària com infal·lible, un pare i una mare han de mostrar-la, fins i tot fingir. Si transmets dubtes, allargues l’agonia ».
Carles Capdevila, periodista (1965-2017)
Norma Lazarte de Mirat
Pedagoga. Mediadora comunitària.