La tornada a l’escola. Recomanacions per a mares i pares.

Un altre curs escolar està a punt de començar. Abordar-lo amb optimisme, energia però amb previsió. És el moment perfecte per implantar hàbits i estils de vida saludables que es manteguin durant tot l’any. No hi ha un manual però sí unes pautes adequades per poder fer-lo més fàcil, com:

 • Una actitud positiva i tranquil·la per part dels pares davant del nou curs, genera una bona predisposició . Saber escoltar els sentiments del nens i nenes ajuda a una òptima adaptació.
 • “Afecte i escolta”, els nens i nenes  necessiten expressar-se, i una part fonamental, no només d’aquest procés de tornada a l’escola, sinó de tots, és que els pares atenguin las necessitats emocionals que presenten els seus fills i filles.
 • D’altra banda, és recomanable que els últims dies de vacances els infants segueixin mantenint els mateixos hàbits d’horaris relacionats amb el seu oci i simultàniament vagin tenint moments d’adaptació i preparació, com pot ser l’elecció de  les motxilles, llibretes i altres materials.
 • Un cop iniciat el curs escolar, encara podem gaudir d’un bon clima, i es poden seguir realitzant les activitats al parc o la piscina durant uns dies per amainar l’estrès.
 • L’objectiu principal és que les famílies adquireixin habilitats i estratègies, i modifiquin el seu propi comportament, per promoure canvis en dels seus fills/es.
 • Elogiar la conducta adequada. Tracta de sorprendre al nen o nena  quan faci alguna cosa ben feta i felicitar-la.
 • Utilitzar un llenguatge positiu.
 • Anticipar el que poden ser situacions problemàtiques i conversar sobre diferents maneres de resoldre-les.
 • Dedicar temps, supervisar sovint, apropar-nos a ells i elles amb ganes d’ajudar.
 • Les actituds d’acceptació confiança  respecte i empatia  als fills produeixen en ells  autorespecte , autoacceptació, autoconfiança  i autoresponsabilitat. L. Lobo Bustament i F. Menchén Bellón, 2004, “Libertad y responsabilidad en el tiempo libre” Madrid, Edit.Pirámide.
 • La tornada a l’escola ha de ser una oportunitat per restablir els vincles, el suport mutu i el diàleg, la cooperació entre tota la família, especificant els objectius més importants, realistes i factibles.

Ens agrada molt aquesta reflexió de un gran mestre que ha tingut l’escola catalana, al referir-se al paper dels pares i mares:

“Educar té molt a veure amb l’actitud i amb l’acompanyament, no estar a sobre, sinó al costat. Consolar sense entrar en el seu drama. Una mare té superpoders i el somriure sempre és una aliada. La seguretat és una arma tan necessària com infal·lible, un pare i una mare han de mostrar-la, fins i tot fingir. Si transmets dubtes, allargues l’agonia ».

Carles Capdevila, periodista  (1965-2017)

 

Norma Lazarte de Mirat
Pedagoga. Mediadora comunitària.

Deixa un comentari