L’impacte emocional de la situació actual

Fa uns dies que vivim una situació complexa, on les recomanacions per evitar la propagació del virus passa per distanciar-nos  físicament. Quedar-nos a casa està canviat el nostre ritme de vida, la manera de relacionar-nos i, mica en mica, impacta en les nostres emocions i estats d’ànim.

Hi ha però, un altre tipus de distància: el distanciament emocional,  que pot fer-nos sentir sols encara que estiguem envoltats de gent o pel contrari, malgrat estar confinats podem sentir-nos a prop de les nostres persones de confiança. I és aquesta proximitat, aquestes relacions autèntiques, les que cal tenir molt present i les que ens poden alleugerir en aquests moments.

Els professionals sanitaris estan fet un gran esforç per acompanyar el patiment humà, tant físic com psíquic; és una qüestió de salut pública, on cal tenir en compte tot el relacionat amb la nostra condició d’éssers humans.

Tornar a la normalitat suposarà no només sortir al carrer, sinó trobar solucions  a les situacions socials i psíquiques que ens fan patir i que, com el virus, són compartides, són de tots i convé afrontar-les conjuntament. Caldrà donar-nos temps per superar sentiments normals com les pors, l´apatia, el desànim i, també, lluitar per no deshumanitzar-nos; tot al contrari, necessitem estar els uns al costat dels altres per millorar com a societat.

Sonia Soriano Tormos. Psicòloga clínica. Coordinadora, Hospital de dia per adolescents.
Assumpció Soriano Sala. Metgessa, Psiquiatra, Psicoanalista. Responsable de Consulta Jove.
Casa Jove de la Marina. Fundació  Sanitària Sant Pere Claver.

Deixa un comentari