No ha estat fàcil però ha valgut la pena

Conviure, créixer, guanyar autonomia, descobrir l’entorn, gaudir… Les activitats de lleure a l’estiu, en especial les colònies i els campaments, sempre han estat una molt bona oportunitat per tots els infants i adolescents.

Aquest estiu és diferent, la primavera ha estat un repte per tothom, però especialment dur per algunes famílies o persones del nostre entorn que han perdut tots els ingressos, que no tenien un pis en condicions o que patien situacions no desitjades dintre de la seva llar; i la incertesa sobre la tardor… bé, encara no sabem que esdevindrà.

Sense certeses ni experiències prèvies, el que fem és buscar “pedaços” que ens ajudin a millorar en la mida del possible situacions no desitjades i urgents… i un dels “pedaços” més valuosos que hem posat, ha estat, sense cap dubte, els casals que s’han dut a terme al barri. Casals organitzats (o reorganitzats deu/cent vegades) per equips de monitors i monitores plens de dubtes que reinventaven els jocs i les dinàmiques per tal d’adaptar-se als nous protocols i normatives.

Espais on els infants han pogut compartir pors i neguits, treballar pautes de seguretat i higiene, retrobar-se amb els companys i companyes, jugar en grup, créixer, descobrir i redescobrir el seu barri i la seva muntanya (Montjuïc), refrescar conceptes i aprenentatges, gaudir i viure experiències diferents, reinventar jocs per no tocar-nos però si sentir-nos ben a prop… tanmateix, per alguns (i no pocs) els casals han significat un espai on es garantia un àpat saludable (fa una mica de vergonya admetre avui dia no tothom té garantit el dret a l’alimentació, però és així).

Els casals han portat molts somriures al barri: somriures dels infants, adolescents, de les famílies i de tothom que mirava als diferents grups de criatures i respirava pensant que, en algun moment, hem de poder tornar a la normalitat.

No ha estat fàcil però el resultat ha valgut la pena.

Neus Cerdà
Fundació Mans a les Mans

Deixa un comentari