Participar en família: Tot un ventall d’oportunitats

Una nena de 10 anys li demana al seu pare poder cuinar amb ell. Aquest li diu que pot tallar les pastanagues, es posa amb ella i li explica com s’agafa el ganivet… Creieu què és un procés de participació? Si cerquem per diferents fonts d’informació què significa participar, trobem les mateixes paraules: assistir, prendre part d’alguna cosa. Llavors podem dir que aquest nena participa, ja que està col·laborant en les tasques quotidianes de la seva família.

La participació comença per l’aprenentatge d’alguna cosa. Si pensem en l’àmbit familiar parlaríem de tasques domèstiques com anar a comprar, posar i estendre rentadores, cuinar i d’altres. Compartir decisions d’on anar d’excursió, anar a les festes i preparar conjuntament amb la família, supervisat sempre per adults qui fa cada cosa. Els pares i mares han de potenciar que els seus fills i filles aprenguin a fer coses tenint en compte les limitacions, potencialitats, capacitats i l’edat dels mateixos. Els pares i mares han de ser els miralls on els infants vegin models per imitar, per saber quines tasques han de fer i els passos per fer-les amb èxit o prendre decisions.

Quan participem, establim converses que s’han de basar en el respecte del que diu l’altre. Mantenint aquest principi s’estableix una comunicació eficaç, enriquint els vincles i la confiança que dóna com a resposta un enfortiment de les connexions entre els membres de la família, així com amb les persones presents en la seva vida quotidiana.

Donar oportunitats de participació als fills i filles enforteix la responsabilitat, ser crítics i respectuosos amb el que succeeix i potenciar la participació en les decisions, la planificació i la resolució de conflictes.
Fer que tots els membres de la família participin afavoreix el crear persones col·laboradores, cooperatives, transformadores i actives tant en l’àmbit familiar com en la comunitat.

Deixa un comentari