Per què és important passar temps amb els nens i les nenes?

Per què és important passar temps amb els nens i les nenes?

Passar temps amb els teus fills és important perquè ells ho necessiten per al seu desenvolupament emocional i psicològic. T’has parat alguna vegada a pensar que tu ets la persona més important en la vida dels teus infants? Encara que ja no siguin uns bebès, continuen necessitant-te i tu pots donar-li el que ells necessiten, i no ens referim només a la roba, l’habitatge i el menjar: tu pots regalar-los el més valuós que tens en la vida. Sí, el teu temps. Els teus fills i filles són a la teva casa, esperant que els dediquis temps. I amb temps, no ens referim al fet que renunciïs als teus passatemps i passis amb ells dia i nit sinó a temps de qualitat, és a dir: temps realment dedicat a ells. No necessites estar 10 hores seguides, sinó estar al 100% el temps que puguis estar al seu costat. Res de mòbils, ni de televisió (tret que sigui per a veure una pel·lícula junts) la teva atenció ha d’estar enfocada al 200% en ells i elles. Només uns minuts poden fer la diferència. Una idea? Pren-te 5 minuts per a despertar als teus fills i filles amb amor i tranquil·litat. No corris, no els apuris, només desperta’ls parlant-los dolçament i digues-los quant els vols. Sembla una ximpleria però existeix millor manera de començar el dia?

Per què és important fer activitats en família?

La comunicació familiar és vital i necessària per a una vida més plena. És important saber que en estar amb els nostres essers estimats i realitzar activitats obtenim molts beneficis, especialment en els més petits, ja que: disminueix problemes de salut, ajuda al desenvolupament de la personalitat, augmenta l’autoestima en tenir una major sensació de benestar i optimisme, facilita la socialització, millora la coordinació motora i afavoreix a l’estabilitat emocional.

Ens hem acostumat a les presses del dia a dia, portar als nens i nenes al col·legi, anar corrent al treball, sortir a menjar, tornar a treballar i recollir als nens i nenes en sortir de classe, però la situació de confinament que hem viscut ens ha recordat la importància de fer activitats en família.

Existeixen moltes raons per les quals fer activitats en família és important:

  • És una oportunitat per a ensenyar valors als nens i nenes. Durant les activitats en família no sols ens divertirem, sinó que també tindrem l’oportunitat d’ensenyar als nostres fills i filles valors com la pau, la tolerància, el respecte o la solidaritat.
  • Ajuda a millorar la comunicació. Les activitats en família són una ocasió perfecta per a parlar amb els més petits de la casa, saber el que els preocupa i generar un ambient de confiança en el qual se sentin còmodes per a expressar-se.
  • Contribueix a generar interès. Els nens i nenes són curiosos per naturalesa i si realitzem activitats en família relacionades amb la cultura, la música, la pintura, les manualitats o la cuina, entre altres, podrem contribuir al fet que neixi l’interès per aquestes activitats.
  • Fomenta l’empatia. Amb les activitats en família i la millora en la comunicació que generen, es fomenta també l’empatia. Aprendrem a posar-nos en el lloc dels altres. Els adults en el lloc dels infants i dels altres adults, pares i mares com a nosaltres però diferents . Els infants en el lloc dels altres infants i dels adults.

Aprendre no ocupa lloc i, a més, l’aprenentatge no té per què estar renyit amb la diversió. No consisteix a convertir-nos en professors ni tampoc en animadors o monitors de temps lliure sinó a divertir-nos en família.

Així us esperem a les activitats que per a les famílies estem realitzant en el Centre Cívic La Cadena, DISSABTES EN CADENA, cada últim dissabte del mes d’11 a 14 hores i en el Centre Cívic de la Casa del Rellotge, TEMPS EN FAMÍLIA tots els dimecres de 18 a 19.30 hores i ART EN FAMÍLIA els dijous de 17.30 a 19 hores.

Victor Torres
Mestre de Educació Infantil.
Dinamitzador de les activitats DISSABTES EN CADENA del Centre cívic La Cadena i de TEMPS EN FAMILIA de la Casa del Rellotge.

Deixa un comentari