Què hi ha darrera de cada joguina?

S’apropen els Nadals i les bústies són plenes de catàlegs amb tota mena de joguines. Algunes famílies comencen a preocupar-se, especialment aquest any tocat per la crisi, per quins regals tindran les seves criatures.

Hi ha moltes maneres d’educar i cada família ha d’escollir quins són els valors en els que vol educar els seus fills/es i en funció d’això, ser coherent a l’hora de triar les joguines.  A través de les joguines també s’educa!

Per tant, si volem educar en valors com la pau, la solidaritat, la cura, la tendresa, la co-educació, la creativitat, el respecte, la paciència….  val la pena que mirem què hi ha darrera de cada joguina.

Algunes propostes…

  • Pactar amb la família el número de regals que rebrà cada infant. L’excés, sovint, perjudica.
  • Evitar joguines bèl·liques, violentes i/o sexistes
  • Evitar joguines de llums i sons que deixen l’infant “passiu”, com a mer observador, i el distreuen d’allò realment important: desenvolupar la imaginació, la creativitat… (extensiu a l’ús de pantalles)
  • Vetllar per a que, com a mínim, un dels regals sigui un conte.
  • Convidar l’infant a que un dels regals que rebi, el doni a un altre infant que no tingui tantes possibilitats.

I sobretot i el més important: Tenir clar que no cal gastar-se massa diners en els regals ja que el que realment desitja l’infant és que el seu adult de referència jugui amb ell/a. Aquests són els records bonics que quedaran en la memòria familiar, l’estona que heu passat junts/es jugant!. Us convidem a mirar enrere, el moment de confinament que vam viure. Moltes famílies ens han manifestat que, tot i la duresa d’aquell moment, recorden molt positivament els moments que van compartir en família fent jocs, reptes o activitats. Moments de riure, jugar i crear vincles!

Marta Candial
Fundació Mans a les Mans

Deixa un comentari