Repensar com consumim. Una oportunitat per viure millor?

De la societat de consum…
Solem associar “nivell de vida” a un major consum, i una “bona compra” al “bueno, bonito, barato”. És menys habitual, en canvi, tenir pressent que per comprar més hem de treballar també més -a costa del nostre temps “lliure”-, que trobem roba barata perquè ara es produeix en països amb sous molt baixos (quan tenim altes xifres d´atur!), o que l´aire embrutat pels cotxes causa unes 3000 morts prematures a l´any a Barcelona.

… al consum responsable
El consum conscient aposta pel “bon viure”: vides senzilles i agradables alhora que compromeses amb un entorn saludable i sostenible (tant a nivell econòmic com social i ambiental). Ens proposa anar incorporant, mica amb mica i en la mida de les nostres possibilitats, pràctiques com:

  • Comprar menys coses (però de més qualitat), reutilitzar, reparar, llogar, intercanviar…
  • Recolzar tant els productes i comerços locals (especialment els petits), com les opcions compromeses amb models ètics (de banca, assegurances o telefonia), electricitat renovable, alimentació agroecològica… Aquestes iniciatives alternatives constitueixen el “mercat social” i el model econòmic que coneixem com economia solidària.

Alhora d´educar…
A més de “predicar amb l´exemple” més que amb la paraula, i d´apostar per la seducció i la motivació com a motors del canvi (evitant la culpa!), disposem de molt bones eines com la Revista Opcions, mapes com Bcn + Sostenible o Pam a Pam, o la guia “Som Part del Canvi”, totes disponibles en internet.

Toni Lodeiro – Revista Opcions
Col·laboració amb el Departament de Consum de l’Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari