8 de març 2020 – Taula de Dones

Des de la Taula de Dones ja ens estem preparant per a la propera gran cita del feminisme: el 8 de març. Per nosaltres aquest dia és de vital importància perquè ens permet visibilitzar les problemàtiques i els principies que el moviment feminista defensa al llarg de l’any i no només el 8 de març. Dins d’aquestes problemàtiques, les més centrals són la precarietat laboral i la violència masclista. Per això és important treballar la consciència de classe, centrant-nos en l’explotació, la precarietat i la desigualtat laboral que pateixen les dones només pel fet de ser dones. El famós sostre de vidre, la sistemàtiques reduccions de jornades, els obstacles per la conciliació familiar, o el desprestigi social atribuït a les tasques de cures són problemàtiques que s’han de conèixer i combatre col·lectivament. Tot això genera violència contra les dones però, malauradament, no és l’única violència que pateixen: maltractaments, violacions, abusos, assassinats, violència institucional… És per això que cada vegada més des del moviment feminista proliferen les iniciatives de defensa contra aquestes violències vers les dones.

En conseqüència, la Taula de Dones aquest any està treballant amb les dones i les diferents entitats del barri per conscienciar i combatre tot el que té relació amb aquests dos grans pilars del patriarcat. En aquest sentit, la Taula està organitzant una jornada de reflexió i sensibilització al barri el 7 de març. L’acte serà a als Jardins dels Drets Humans (Metro Foneria) a les 12: 00h. Més enllà d’actuacions i celebracions, estem preparant una taula rodona amb col·lectius i dones afectades directament per la precarietat laboral i la violència que aquesta genera. La idea principal és que aquestes dones parlin sobre les seves realitats precàries per visibilitzar-les i que les diferents dones del barri en prenguin consciència.

D’altra banda, des de la Taula s’està impulsant el projecte Espais Liles per combatre la violència als carrers dels nostres barris. Des de fa alguns anys, la Taula treballa en el desenvolupament d’un protocol d’assistència i protecció per als comerços que s’hi vulguin adherir. Un cop adherits aquests comerços reben una petita formació i se’ls dona un distintiu d’Espai Lila. Si una dona es troba en una situació violenta i de perill al carrer -ja sigui agressió, assetjament, físic o verbal- podrà entrar segura en aquests espais sabent que el personal estarà sensibilitzat i l’ajudarà a superar aquesta situació. Aquest és un projecte obert i en construcció ja que cada vegada són més els comerços que s’hi volen sumar.

D’aquesta manera, la Taula de Dones articula l’acció concreta sobre el barri sense desentendre’s del moviment feminista més global. Precisament per això, a part d’aquestes accions i projectes, participarà de la vaga general de treball, d’estudis, de cures i de consum i es sumarà a la manifestació convocada el mateix 8 de març per el moviment feminista de Barcelona.

Deixa un comentari